• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en airco?

AUXM018-054_02

Op warme dagen tijdens de zomer wil je de lucht binnenshuis aangenaam koel krijgen. En daar zijn tegenwoordig betere opties voor dan gewoon een raam openzetten. Maar welke optie is nu de beste? Wij leggen het verschil uit tussen koelen met een luchtkoeler en airco.

De keuze tussen een luchtkoeler en airconditioning hangt af van enkele factoren die enerzijds van de woning afhangen, maar anderzijds ook van jou wensen en budget. We zetten de verschillende factoren voor jou op een rij.

De ideale temperatuur in huis

Wanneer je de lucht binnenshuis koelt, mag die niet té laag dalen in temperatuur, om het temperatuurverschil met de buitenlucht niet te dramatisch te doen verschillen. Dit is namelijk niet goed voor je gezondheid en kan leiden tot verkoudheid, maar zelfs ook tot hartproblemen. Idealiter is de binnenlucht slechts 4 tot 6 graden Celsius koeler dan de buitenlucht. Zowel een luchtkoeler als een airco kunnen voor deze afkoeling zorgen, maar enkel een airco kan de temperatuur aanpassen tot een gewenste waarde. Je kunt dus bijvoorbeeld instellen dat hij tot 20 graden mag gaan, maar niet lager. Dit kan bij een luchtkoeler niet.

Plaatsing van een vaste of mobiele airco

Een luchtkoeler is mobiel en plaats je waar je maar wenst. De enige vereiste die nodig is in de ruimte is dat er geventileerd kan worden. Op zich is een mobiele airco ook vrij mobiel, al moet je toch steeds aan de afvoerbuis denken. Die moet door een raam op via een vaste opening voor de afvoerbuis. Een vaste airco dient op een vaste plaats geïnstalleerd te worden en is dus niet mobiel. Ook hier heb je een opening nodig in de muur voor de afvoer van de warme lucht. Een vaste airco staat wel minder vaak in de weg omdat deze meestal in de hoogte bevestigd wordt.

Ventilatie

Bij het gebruik van een luchtkoeler moet er altijd geventileerd worden. Dit om droge warme lucht aan te voeren en om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog wordt. Een luchtkoeler zuigt namelijk droge warme lucht op en passeert deze langs een koelmembraam. Water uit de watertank van de luchtkoeler wordt gebruikt om over het membraam te gieten. Het membraam adsorbeert de warmte uit de lucht, terwijl het vocht in het membraam verdampt. Zo koelt de lucht af en wordt deze ook meteen bevochtigd. De koele lucht wordt door een ventilator het apparaat uit geblazen. Je plaatst de luchtkoeler daarom best in een ruimte waar een raam open kan.

Airco’s werken dan weer als ontvochtiger. Doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht wordt de lucht bij koeling droger. Het overtollige vocht wordt opgevangen in een watertank. Om teveel uitdroging van de lucht tegen te gaan zijn sommige airco’s uitgerust met een bevochtiger. Deze kunnen zowel ontvochtigen als bevochtigen.

Zowel een luchtkoeler als airco hebben dus voor- en nadelen. Belangrijk om weten is welke factoren jij belangrijk vindt. Op basis daarvan kun je een goede keuze maken. Succes!