Inbouwspots plaatsen: 7 tips
Bent u uw traditionele staanlamp of hanglamp beu? Dan zijn inbouwspotjes misschien wel iets voor u! Aan dit karwei begint u echter niet zomaar. U houdt best rekening met een aantal voorwaarden en neemt een goede vakman onder de arm.
Spots zorgen voor gericht licht en zijn uitermate geschikt voor het plafond. U kan ze zowel inbouwen als opbouwen. Spotjes opbouwen is makkelijker dan inbouwen omdat u een zichtbaar armatuur op een bestaand lichtpunt plaatst.
Inbouwspots plaatsen: handige tips
- Inbouwspots moeten 15 centimeter diep in het plafond zitten, omwille van de brandveiligheid. Daardoor kunnen ze ook kantelbaar gebruikt worden.
- De lichtbundel kan variëren van 8°, 10°, 24°, 36°, 48° of 60°. De breedte is afhankelijk van welk deel van de ruimte u wilt uitlichten.
- Inbouwspots dienen aangesloten te worden op 230V. Bij 12V hebt u een transformator nodig.
- U kan de spots afwerken met een rand of ze onzichtbaar inwerken.
- Als u middenin het bouwproces van uw huis zit, kan u beter meteen rekening houden met een aantal openingen voor de spots.
- Bij verbouwingen kunnen spots ook ingewerkt worden in een vals plafond.
- Als u uw spots in uw bestaande plafond wil laten inbouwen, kan u de openingen laten creëren door een vakman met een betonboor. Meestal vormt dit geen probleem zolang de opening niet groter is dan 25% van de breedte van uw plafond en dat alle openingen die je in één plafond maakt dezelfde inplanting hebben t.o.v. de lengterichting.